duminică, 13 aprilie 2014

Cristian Rus - Ce aștepți de la un regizor?

Cristian Rus a absolvit Actoria la Universitatea Hyperion în 2011 și este pasionat de dans, urmând numeroase workshopuri de coregrafie.  Este alături de Teatrul de Foc de la începuturile lui, jucând în: ”Poezisele”, ”Ieudul fără ieșire”, ”Nostalgia 53”, ”Mioritice”, ”Cântăreața cheală”. Este și coregraful companiei, lucrând în această calitate la aproape toate producțiile.

Când vine vorba de așteptările pe care le avem de la ceilalți, întotdeauna suntem mai duri, mai pretențioși. Totuși pentru că nu am o experiență așa de vastă în lucrul cu regizorul, pot doar să îmi exprim părerea pe care mi-am format-o imaginându-mi relația perfectă dintre actor-regizor. Cred cu tărie că un regizor poate să te schimbe ca actor prin viziunea lui, prin felul său de a lucra. Deci sunt sigur că există pentru fiecare actor un regizor ideal.  Îi consider norocoși pe cei care au avut bafta de a juca în spectacolele mai multor regizori, de preferat cât mai diferiți ca stil. Numai așa poți vedea ce ți se potrivește, ce te provoacă, ce te blazează, ce te dezvoltă ca actor. Indiferent dacă îți place sau nu stilul de lucru al regizorului, tu ca actor trebuie să vezi partea plină a paharului, și anume faptul că ai șansa să dai viață unui personaj prin care poți trasmite emoții la care nu te-ai fi așteptat până atunci.

De la regizor în general, aș vrea să aibă încredere deplină în distribuția pe care și-a ales-o, pentru că numai așa un actor îl poate urma orbește.  Este reciprocă această încredere. Sau aș mai vrea să aibă încrederea de a da un rol greu unui actor tânăr, dar care este muncitor, care se dăruiește meseriei în cel mai sincer mod, și care vrea să caute în profunzime, nu de dragul succesului. Mai admir la un regizor curajul de a risca cu un proiect  prin care poate da greș, începând  de la concept, distribuție, text. Dacă nu o face pentru a șoca, pentru a ieși în față, ci o face pentru că vrea  să transmită un mesaj  spectactorilor, atunci este demn de toată admirația. Și îmi mai doresc  ca fiecare regizor să încearce să își cunoscă actorii, pentru a-i folosi în plinătatea talentului lor. Sunt sigur că există, poate și din această cauză sunt regizori care folosesc  în mai multe proiecte aceași actori. Ajung să îi cunoască foarte bine, și se crează o relație profesională greu de rupt.

Probabil că ar mai fi multe de spus, însă mai am mulți ani de supraviețuit în teatru pentru a decoperi cu adevărat ce așteptări să am de la un regizor..

Notă: TEATRUL DE FOC caută în continuare noi colegi, CU ADEVĂRAT pasionați de teatru și dornici să facă parte dintr-o echipă faină. Detalii aici: casting.